16:56 1403/08/18
16:49 1403/08/18
16:05 1403/08/18
14:58 1403/08/18
14:19 1403/08/18
14:19 1403/08/18
13:10 1403/08/18
12:01 1403/08/18
10:20 1403/08/18
09:46 1403/08/18
15:13 1400/11/09
اسلام آباد: به گزارش راز نیوز | شدت حملات تروریستی طی هفته ها و ماه های اخیر در پاکستان افزایش یافته است. مسئولیت بیشترین حملات از سویی تحریک طالبان پاکستان برعهده گرفته شده است، تصور می شود رهبر این گروه تروریستی از مدت های مدید در افغانستان پناه گزیده است.
اعتقاد کارشناسان این گروه پیشتر از سویی قدرتهای دشمن پاکستان مورد حمایت قرار می گرفت و این گروه قابلیت انجام عملیات در داخل پاکستان را دارا بود. اما اکنون پس از روی کار آمدن طالبان در افغانستان که از حمایت های همه جانبه پاکستان برخوردار است حملات تحریک طالبان پاکستان همچنان تداوم دارد و هیچ تلاشی از سویی طالبان افغانستان برای متقاعد نمودن تحریک طالبان پاکستان جهت توقف حملات مشاهده نمی شود، به جز اقدام طالبان برای میانجیگری و میزبانی مذاکرات میان اسلام آباد و تحریک طالبان پاکستان، مذاکراتی که تاکنون هیچ نتیجه ای به همراه نداشته است.
در حال حاضر تنها آتش بس پاکستان با تحریک طالبان پایان یافته است بلکه روند مذاکرات که گفته میشد از سوی طالبان افغانستان تدارک دیده شده است با شکست مواجه گردید و روند حملات علیه ارتش پاکستان تداوم دارد.
در حال حاضر پاکستان به جز انجام عملیات علیه تروریسم چه گزینه ای برای متقاعد نمودن تحریک طالبان پاکستان جهت عدم انجام عملیات های تروریستی در قلب پاکستان دارد، کارشناسان معتقدند هیچ گزینه ای در حال حاضر وجود ندارد.
احسان غنی رئیس اسبق اداره ملی مبارزه با تروریسم در گفتگو با خبرگزاری وایس اف امریکا اظهار داشت: پاکستان به ظاهر هیچ گزینه ای پیش رو ندارد، زیرا با توجه به شرایطی که طالبان با آن دست و پنجه نرم می کند و وضعیتی که طالبان در عرصههای داخلی و خارجی با آن روبرو است قادر به انجام عملیات علیه متحدی همچون تحریک طالبان پاکستان و یا خارج نمودن آن از خاک افغانستان نخواهد بود و آنان این نکته را صراحتاً به اسلام آباد اعلام نمودند.
بسیاری از اذهان این پرسش را با خود به همراه دارند آیا پاکستان مجدداً به گذشته ای که تروریسم در اوج قدرت خود قرار داشت باز خواهد گشت؟
احسان غنی در این باره گفت هیچگاه اینگونه نخواهد شد و این ادعا دلایلی را نیز دارد، در ابتدا باید بگویم که در آن هنگام بزرگترین پرسش این بود که آیا این جنگ خودمان است و یا ما در جنگ دیگران مشغول درگیری هستیم، در آن زمان برای ما هیچ تفاوتی نداشت که این جنگ ناشی از اشتباهات خودمان است و یا به دلیل سیاست قدرتهای منطقهای و یا جهانی آغاز شده است، این جنگ برما مسلط شده است یا خیر در هر صورت ما باید با آن مقابله کنیم. توانایی ها و قدرت امروز پاکستان در سال ۲۰۲۲ در مقایسه با آن زمان زمین تا آسمان تفاوت دارد.
احسان غنی در ادامه این گفتگو در پاسخ به این سوال که «آیا پاکستان باید توقع خود نسبت به نقش آفرینی جدی و موثر طالبان افغانستان در قبال مناقشه اسلامآباد با تحریک طالبان پاکستان را کنار بگذارد؟» گفت: جای هیچ ناامیدی نیست. حقیقت این است که در حال حاضر طالبان افغانستان از مدیریت امور کشور گرفته تا بسیاری از موضوعات جهانی با مشکلات عدیدهای مواجه است و داعش بزرگترین خطر داخلی برای طالبان محسوب می شود، بنابراین آنان هیچ تمایلی برای ناراحت کردن تحریک طالبان پاکستان و گشایش یک جبهه جدید برای خود ندارند.
وی افزود: من نمی گویم که طالبان افغانستان هیچ کمکی در این زمینه نخواهد داشت بلکه انتظار اقدام جدی داشتن از طالبان غیر واقع گرایانه خواهد بود. آنان وابستگی شدیدی به پاکستان دارند و هرگز پاکستان را ناراحت و طرد نخواهند کرد، آنان قطعاً پاکستان را در این زمینه همراهی خواهند کرد اما در این رابطه پا را فراتر از یک حد مشخص نخواهند گذاشت.
پاکستان که در حال حاضر دارای وضعیت بد اقتصادی است و روند حضور سرمایه گذاران خارجی نیز نامناسب است. آیا حوادث رو به افزایش تروریستی در پاکستان منجر به متوقف شدن ورود سرمایه گذاران خارجی به پاکستان نخواهد شد؟ کارشناسان معتقدند امکان این موضوع بسیار زیاد است.
سرتیپ عمران ملک کارشناس مسائل امنیتی در این باره میگوید چنین وضعیتی برای اقتصاد هیچ کشوری مفید نخواهد بود، اما در حال حاضر پاکستان قابلیت توانایی مقابله با شرایط فعلی را دارد و اکنون تروریست ها هیچ جایی را در پاکستان برای پناه گزیدن نخواهند یافت، در تمامی این حملات تروریستی تحریک طالبان پاکستان نقش فعالی دارد.
به گفته سرتیپ عمران ملک پس از قدرت گرفتن طالبان در افغانستان، این عناصر دشمن پاکستان تا حد قابل توجهی حمایت و پشتیبانی که در گذشته از آن برخوردار بودند را از دست داده اند. طالبان نیز این گروه را تحت فشار قرار داده است تا آنان از سرزمین افغانستان برای حمله علیه قدرت ثالث استفاده نکنند و آنان(تحریک طالبان پاکستان) در فضای یأس و ناامیدی دست به چنین عملیات هایی میزنند.
این کارشناس مسائل امنیتی افزود: به اعتقاد من مذاکرات صورت گرفته با تحریک طالبان پاکستان نباید صورت می گرفت، زیرا پاکستان یک کشور بزرگ و قدرت هسته ای است و پس از رایزنی اسلام آباد با تی تی پی، آنان این اقدام را ناشی از ضعف و ناتوانی پاکستان تصور نمودند، تصور اشتباه و غلطی که منجر به افزایش سطح حملات تحریک طالبان پاکستان گردید.
برخی افراد بر این باورند که طالبان می بایست در ازای اقدامات اسلام آباد برای وی، شبه نظامیان تحریک طالبان پاکستان را به دلیل فعالیت هایش علیه پاکستان تحویل مقامات این کشور می داد. اما چرا چنین اتفاقی تاکنون رخ نداده است؟!
سرتیپ عمران ملک در این باره اظهار داشت: اگر به تاریخ و سنت دیرینه طالبان افغانستان نظری بیاندازیم متوجه خواهیم شد آنان افرادی را که به ایشان پناهنده شده اند را تحویل کسی نمی دهند. برای مثال می توان به امتناع ملا عمر از تحویل اسامه بن لادن اشاره نمود که باعث گردید آمریکا و متحدانش به افغانستان لشکرکشی کنند که در نتیجه آن دولت طالبان برچیده شد و کشور دچار نابودی گردید، اما طالبان همچنان دست از سنت های خود برنداشت، قطعاً اکنون نیز آنان همین مسیر را به پیش خواهند گرفت.
پاکستان چگونه با تحریک طالبان مقابله خواهد نمود؟ و طالبان افغانستان در روزهای آتی چه رویکردی را به پیش خواهد گرفت؟ طبق گفته کارشناسان به این موضوع بستگی دارد که طالبان چه زمانی به کنترل شرایط خود خواهد پرداخت.