خیبر پختون خوا: به گزارش راز نیوز| پس از پنج هفته مذاکرات جرگه صلح با حضور 45 نماینده از طرفین دعوای کرم ایجنسی، توافقنامهای 14 بندی برای آتشبس و برقراری صلح به امضا رسید.
این توافق شامل تعهداتی همچون تحویل سلاحهای سنگین به دولت، تخریب خاکریزهای ایجادشده، بازگشایی مسیرهای مسدودشده و جبران خسارات میشود.
شایان ذکر است پیش از این هم 20 مرتبه توافق آتش بس و برقراری صلح در کُرم انجام شده است که همواره از سوی تکفیری های تروریست نقض می شود. پس از توافقی که چند ماه قبل ایجاد شده بود، مجددا عناصر تکفیری منطقه با ایجاد خاکریزهایی جهت درگیری مجدد، نقض پیمان کردند و با این وجود که توافق با حضور مقامات ارتش پاکستان حاصل شده بود، اما هیچگونه اقدام موثری انجام نگرفت.
کارشناسان و تحلیلگران امور داخلی پاکستان ضمن استقبال از این توافق، می گویند که اما مسئله اصلی حفظ توافق و اجرای کامل آن است؛ زیرا در گذشته هم در دفعات متعدد چنین توافقاتی حاصل شده بود که هیچگاه به صورت کامل اجرایی نشد.
حافظ حمدالله سخنگوی حزب سیاسی-مذهبی جمعیت علمای اسلام (ف) که گویا از این توافق ناراحت است، طی سخنانی در برنامه شبکه تلویزیونی سماء گفت: توافق کافی نیست و باید در پاراچنار عملیات نظامی انجام پذیرد.
وی این اظهارات را بدون توجه به مظالم و جنایت هایی که در طول سه ماه گذشته از سوی عناصر تکفیری منطقه علیه شیعیان از جمله محاصره سه ماهه، جان باختن بیش از 100 کودک به دلیل محاصره، کمبود شدید مواد غذایی و سوخت، شهادت ده ها شیعه طی حملات سنگین مکرر از سوی تکفیری ها و شهادت بیش از 50 نفر از جمله زنان و کودکان در حمله تکفیری ها به کاروان مسافران انجام گرفت، ایراد کرده است.
وی در ادامه سخنان خود با انتقاد از دولت فدرال و محلی، اظهار کرد که اینها درگیر تنش های سیاسی بودند و توافق نتیجه تلاش های دولت ها نیست بلکه با میانجیگری فرمانده سپاه پیشاور به دست آمده است.
بر اساس بندهای این توافقنامه، طرفین متعهد به آتش بس برای صلح، تحویل سلاح های سنگین به دولت و منهدم کردن خاکریز های ایجاد شده برای درگیری، شدند.
بر اساس این توافق، خسارات جبران خواهد شد و تسلیحات عمده به دولت تحویل داده خواهد شد. در صورتی که هر یک از طرفین قرارداد را نقض کند، تمام مسئولیت خسارات وارده بر عهده آن طرف خواهد بود. دولت ضمن ایجاد نظم و امنیت، مسیرها مسدود شده پاراچنار را بازگشایی خواهد کرد.
برخی از بندهای توافقنامه:
_ در صورت بروز هرگونه رویداد ناگواری، ساکنان روستای منطقه مسئول خواهند بود و کمیته های صلح به طور فوری باید فعال شوند؛ طرف مقابل اجازه پاسخ به آن حادثه را ندارد.
_ مسئله تنش های اراضی، از طریق کمیسیون اراضی حل و فصل خواهد شد. اگر در یک روستا اختلاف اراضی یا فرقه ای وجود داشته باشد، توسط کمیته های صلح روستاهای همجوار حل و فصل خواهد شد.
_ تمامی خاکریز ها ظرف مدت حداکثر یکماه باید منهدم شوند.
_ در صورت بروز هرگونه حادثه ناگوار در بزرگراه ، مردم آن منطقه بر اساس عرف و قانون بی گناهی خود را ثابت خواهند کرد.
_ اگر شخص یا اشخاصی در اسکان و اطعام به متخلف سرپناه دهند یا کمک کنند، این شخص یا اشخاص طبق عرف و قانون مجرم شناخته می شوند.
_خانواده های آواره ولسوالی کرم در مناطق مربوطه خود اسکان داده خواهند شد، در حالی که هیچ مانع تراشی برای اسکان مجدد آنها نباید وجود داشته باشد.
_ استفاده از سلاح ها به طور کامل ممنوع خواهد بود و جمع آوری کمک مالی برای خرید سلاح مجاز نیست. با توجه به تصمیم کابینه ایالتی، احزاب طی دو هفته آینده طرح اقدامی را در مورد تسلیحات منتشر خواهند کرد.
_ هیچ کس حق ندراد به دعوا وجهه مذهبی دهد. سازمانهای ممنوعهای که بر پایه نفرت فرقهای ایجاد شدهاند، از فعالیت یا افتتاح دفاتر در منطقه منع خواهند شد.
(این درحالی است که دفاتر متعددی از گروه های تکفیری تروریستی در حال حاضر در منطقه وجود دارند و دولت یا نهادهای امنیتی پاکستان هم با اطلاع از این موضوع، هیچگونه اقدام موثری انجام نمی دهند.)
_ همه مقامات دولتی، معلمان، ضابطان قضایی و کارمندان سایر نهادها بدون ترس و خطر کار خود را انجام خواهند داد. محلی ها مطابق با سنت های پشتون ها محافظت از آنها را به عنوان مهمان تضمین خواهند کرد.
_ در صورت دستگیری فردی که در خرابکاری دست داشته باشد، توسط پلیس یا نهادهای امنیتی، بزرگان قومی یا افراد جامعه مانع تراشی نخواهند کرد.
درپی این توافق و اعلام رسمی توسط رئیس انجمن حسینیه پاراچنار، تمامی تحصن های جاری در سراسر پاکستان که در حمایت مظلومین پاراچنار جریان داشتند هم پایان یافتند.