
اسلام آباد: به گزارش راز نیوز| پاکستان در واکنش به بیانیه مشترک دیدار نارندرا مودی نخستوزیر هند و دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، طی بیانیهای اعلام کرد که "اشاره مندرج در «بیانیه مشترک هند و آمریکا» مورخ 13 فوریه (25 بهمن) یکسویه، گمراهکننده و خلاف موازین دیپلماتیک است."
در بیانیه رسمی پاکستان آمده است: تعجبآور است که این اشاره، علیرغم همکاریهای ضدتروریسم پاکستان با ایالات متحده، در بیانیه مشترک گنجانده شده است. چنین اظهاراتی نمیتواند حمایتهای هند از تروریسم، اقدامات خرابکارانه و ترورهای فراقضایی در منطقه و فراتر از آن را پنهان کند و نیز قادر نخواهد بود توجه جامعه بینالمللی را از واقعیت آشکار تبدیل شدن هند به پناهگاهی امن برای مرتکبان جنایات نفرتمحور علیه مسلمانان و سایر اقلیتها منحرف سازد.
در این بیانیه تأکید شده است: «بیانیه مشترک» درخصوص عدم پایبندی هند به قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل که ریشه اصلی تنش و بیثباتی در منطقه است، سکوت کرده و همچنین به وضعیت وخیم حقوق بشر در جامو و کشمیر تحت اشغال غیرقانونی هند (IIOJK) نپرداخته است. متأسفانه، این امر به معنای چشمپوشی از مسئولیت بینالمللی است.
پاکستان خاطرنشان کرد که جامعه جهانی به تلاشها و فداکاریهای این کشور در مبارزه با تروریسم اذعان دارد. پاکستان به عنوان کشوری که بهشدت از تروریسم آسیب دیده است، همچنان به ایفای نقش سازنده در تلاشهای منطقهای و جهانی برای ترویج صلح و ثبات ادامه خواهد داد. این کشور مصمم است مبارزه با تروریسم را تا ریشهکنی کامل این پدیده شوم از خاک خود، به نتیجه نهایی برساند.
همچنین، پاکستان متعهد است که تلاشهای خود در زمینه مبارزه با تروریسم را برای مقابله با اقدامات تروریستی از جمله حملات تروریستی عناصر خارجی ادامه دهد.
پاکستان نگرانی عمیق خود را نسبت به انتقال برنامهریزیشده فناوریهای پیشرفته نظامی به هند ابراز داشته و تأکید کرده است: چنین اقداماتی موجب تشدید عدم توازن نظامی در منطقه شده و ثبات راهبردی را تضعیف میکند. این روند، به دستیابی به صلح پایدار در جنوب آسیا کمکی نخواهد کرد.
در پایان، پاکستان از شرکای بینالمللی خود خواست تا با نگاهی جامع و واقعبینانه، مسائل صلح و امنیت در جنوب آسیا را مورد ارزیابی قرار داده و از حمایت از مواضع یکجانبه و مغایر با واقعیات میدانی اجتناب ورزند.
گزیدهای از بیانیه مشترک دیدار رئیسجمهور آمریکا و نخستوزیر هند
مقامات ایالات متحده آمریکا و هند در بیانیهای مشترک بر همکاری گسترده در زمینههای امنیتی، نظامی، اقتصادی و فناوری تأکید کردند. در این بیانیه، به ویژه به موضوع مبارزه با تروریسم و تأمین امنیت در منطقه جنوب آسیا اشاره شده است. دو طرف تصریح کردند که پناهگاههای امن تروریستها در هیچ نقطهای از جهان نباید تحمل شود و بر ضرورت همکاری جهانی برای از بین بردن این تهدیدات تأکید کردند.
آمریکا و هند به طور مشخص از گروههای تروریستی مانند القاعده، داعش، جیش محمد و لشکر طیبه نام بردند و اعلام کردند که باید با فعالیتهای این گروهها مقابله شود. در این راستا، به حملات تروریستی بمبئی در 26 نوامبر 2008 و حمله به دروازه Abbey Gate در افغانستان در 26 اوت 2021 اشاره شد.
یکی از اقدامات مهم در این زمینه، اعلام حکم استرداد طهور رانا، یکی از متهمان مرتبط با حملات تروریستی بمبئی، از آمریکا به هند بود. این موضوع نشانهای از تعمیق همکاری امنیتی میان واشنگتن و دهلینو محسوب میشود.
همچنین آمریکا و هند از پاکستان خواستند که عاملان حملات تروریستی بمبئی و پتهانکوت را به دست عدالت بسپارد. این دو کشور تأکید کردند که اسلامآباد نباید اجازه دهد که از خاک این کشور برای انجام حملات تروریستی علیه دیگر کشورها، بهویژه هند، استفاده شود.
علاوه بر مسائل امنیتی، در زمینه همکاریهای دفاعی نیز توافقات مهمی میان آمریکا و هند صورت گرفت. دو کشور توافق کردند که تولید مشترک موشکهای ضد تانک جاولین (Javelin) و خودروهای زرهی رزمی استرایکر (Stryker) را در هند آغاز کنند. همچنین خرید ۶ فروند هواپیمای گشت دریایی P-8I توسط هند برای تقویت نظارت دریایی در اقیانوس هند نهایی شد. آمریکا نیز اعلام کرد که سیاست فروش جنگندههای نسل پنجم و زیردریاییهای پیشرفته به هند را مورد بازبینی قرار میدهد.
بهمنظور تسهیل در انتقال فناوری و تجهیزات نظامی، دو کشور توافق کردند که مقررات صادرات تسلیحات، از جمله قوانین سختگیرانه ITAR در آمریکا، بازبینی شود. همچنین مذاکرات برای امضای توافقنامه «خرید متقابل دفاعی (RDP) »بهزودی آغاز خواهد شد که هدف آن تسهیل تأمین تجهیزات دفاعی میان دو کشور است.
در راستای گسترش همکاریهای فناورانه در حوزه دفاعی، شرکتهای آمریکایی از جمله Anduril Industries و L3 Harris با شرکتهای هندی مانند Mahindra و Bharat Electronics برای توسعه و تولید سامانههای تسلیحاتی خودکار، سیستمهای ضد پهپادی و سامانههای کشف زیرآبی همکاری خواهند کرد.
در زمینه همکاری نظامی نیز قرار است رزمایش سهجانبه Tiger Triumph با حضور نیروهای زمینی، هوایی و دریایی آمریکا و هند در مقیاس گستردهتری برگزار شود. همچنین دو کشور تصمیم گرفتند همکاریهای لجستیکی و اطلاعاتی خود را گسترش دهند تا جابهجایی نیروهای نظامی برای انجام عملیات امدادی و نظامی در منطقه هند-آرام تسهیل شود.
در کنار این مسائل، آمریکا و هند بر اهمیت نقش هند در امنیت دریایی منطقه تأکید کردند. قرار است در آینده، هند فرماندهی یکی از نیروهای دریایی ائتلاف چندملیتی در دریای عرب را برعهده بگیرد. علاوه بر این، شرکت متا (فیسبوک سابق) پروژهای برای احداث کابلهای ارتباطی زیردریایی در اقیانوس هند آغاز خواهد کرد و هند در تعمیر و نگهداری این کابلها سرمایهگذاری خواهد کرد.
در نهایت، دو کشور بار دیگر بر اهمیت آزادی کشتیرانی و احترام به قوانین بینالمللی در آبهای بینالمللی تأکید کردند. این تأکید به طور غیرمستقیم پیامی به کشورهای منطقه، از جمله چین و پاکستان، مبنی بر لزوم رعایت قوانین دریایی و عدم ایجاد مزاحمت در مسیرهای کشتیرانی محسوب میشود.
مجموع این توافقات و مواضع نشان میدهد که روابط آمریکا و هند در حال ورود به مرحلهای جدید و استراتژیک است. در این میان، از پاکستان خواسته شده است که اقدامات جدیتری علیه گروههای تروریستی انجام دهد و مانع از استفاده خاک خود برای حملات علیه هند شود. این بیانیه در مجموع پیامی روشن به اسلامآباد ارسال میکند مبنی بر اینکه حمایت یا تساهل در برابر گروههای تروریستی میتواند هزینههای سیاسی و دیپلماتیک بیشتری برای این کشور به همراه داشته باشد.