اعضای کنگره آمریکا، مقامات دولت بایدن و ترامپ و سازمان عفو بین الملل در اقدامی هماهنگ خواستار آزادی عمران خان نخست وزیر سابق و بنیانگذار حزب تحریک انصاف پاکستان (PTI) شدند.
آنها همچنین از دولت و حاکمیت پاکستان خواستار عدم استفاده از زور علیه معترضان تحریک انصاف شدند.
ریچارد گرینل که در دولت سابق ترامپ به عنوان مدیر اطلاعات ملی آمریکا فعالیت می کرد نیز در حساب کاربری رسمی خود در ایکس خواستار آزادی فوری عمران خان نخست وزیر سابق پاکستان شد.
ریچارد گرینل مهمترین چهره تیم دونالد ترامپ محسوب می شود و برای مذاکره با روسیه در مورد اوکراین انتخاب شده است.
وی گزارش بلومبرگ را در مورد وضعیت نگران کننده در اسلام آباد به اشتراک گذاشت و نوشت: "عمران خان باید آزاد شود".
زلمی خلیل زاد یکی از مقامات کلیدی در دولت اول دونالد ترامپ، نسبت به گزارش "دستور تیراندازی به معترضان تحریک انصاف" ابراز نگرانی کرد و در صفحه مجازی خود در ایکس نوشت: چنین دستوری یک اشتباه "فاجعه بار" است.
وی افزود: این راه درستی برای اجرای قانون نیست، به خاطر پاکستان و آینده آن، باید فوراً یک پروسه آشتی با مشارکت دوستان پاکستان آغاز شود.
طی دو روز گذشته پس از انعکاس پررنگ اوضاع پاکستان در رسانه های آمریکایی، اعضای کنگره آمریکا نیز با انتقاد از بحران سیاسی جاری و وضعیت حقوق بشر در پاکستان، خواستار آزادی تمامی زندانیان سیاسی از جمله عمران خان شدند و سرکوب خشونت آمیز اعتراضات و مخالفان را محکوم کردند.
راشده طالب نماینده کنگره از سرکوب معترضان تحریک انصاف در پاکستان و خشونت های سیاسی فزاینده در این کشور ابراز نگرانی کرد و گفت: چنین تلاش هایی با هدف سرکوب دموکراسی و حقوق بشر انجام می شود و من در کنار مردم شجاع پاکستان هستم که از خواب بیدار می شوند و برای تغییر حرکت می کنند.
باربارا لی رئیس مشترک گروه حقوق بشر در کنگره آمریثکا، آزادی های اساسی را برجسته کرد و گفت: آزادی بیان و اعتراض مسالمت آمیز جزء لاینفک دموکراسی است.
وی با ابراز حمایت از حامیان دموکراسی که برای عدالت و حقوق بشر در پاکستان مبارزه می کنند، گفت:"آزادی بیان و اعتراض مسالمت آمیز برای دموکراسی ضروری است، همانطور که در آمریکا، پاکستان و سراسر جهان وجود دارد."
رو کانا عضو کنگره نیز در مورد تحولات اخیر در پاکستان گفت: گزارش های قطعی اینترنت، مسدود شدن جاده ها و بازداشت فعالان سیاسی در پاکستان مایه نگرانی عمیق است، آزادی بیان و ارائه بی وقفه خدمات اینترنتی برای هر منطقه ای حیاتی است.
سامرلی عضو کنگره آمریکا بیان کرد:"شجاعت مردم در مبارزه برای بهبود سیستم انتخاباتی در پاکستان و بی باک ساختن دادگاه ها چشمگیر است، هر نوع ظلم به حقوق اولیه بشر محکوم است."
در همین حال، براد شیرمان عضو کنگره ایالات متحده وضعیت وحشتناک حقوق بشر در پاکستان، سوء استفاده از قوانین و وابستگی های سیاسی اجباری و ناپدید شدن شهروندان را برجسته کرد و خشونت فرقه ای در شهرستان کرم ایالت خیبر پختون خوا را محکوم نمود و خواستار احترام به حق حامیان عمران خان برای اعتراض مسالمت آمیز در اسلام آباد شد.
چند تن از اعضای کنگره از دولت پاکستان خواستند که به حقوق بشر احترام بگذارد و اصول دموکراتیک را رعایت کند.
از سوی دیگر سازمان عفو بین الملل نگرانیهای جدی خود را در مورد استفاده از زور توسط دولت پاکستان برای مقابله با تظاهرات و معترضان ابراز کرد و گفت: دولت باید به حقوق معترضان احترام بگذارد، "اجازه تیراندازی علیه معترضان" باید فوراً لغو شود زیرا چنین دستورات دولتی اختیارات غیرضروری به ارتش می دهد.
متیو میلر سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده نیز در یک نشست مطبوعاتی از معترضان حزب تحریک انصاف پاکستان خواست که از تظاهرات خشونت آمیز خودداری کنند و همچنین از دولت پاکستان خواسته است که به حقوق بشر و آزادی های اساسی احترام بگذارد.