خبر فوری

 
نخست‌وزیر پاکستان: استخراج ذخایر معدنی به ارزش هزاران میلیارد دلار، کلید رهایی از وام‌های بین‌المللی است
کد خبر :2088349800

13:16 1404/01/20


برچسب ها : ایالت بلوچستان, پروژه رکودک, ریکودیگ, سرمایه گذاری, محمد اسحاق دار, محمد شهباز شریف, معدن, منابع معدنی, مواد معدنی, نخست وزیر پاکستان, هیئت آمریکایی, وزیر امور خارجه پاکستان,

نخست‌وزیر شهباز شریف در همایش سرمایه‌گذاری معدنی پاکستان 2025 اعلام کرد در صورت بهره‌برداری صحیح از ذخایر معدنی عظیم کشور، پاکستان قادر خواهد بود با نهادهایی چون صندوق بین‌المللی پول خداحافظی کند.


اسلام آباد: به گزارش راز نیوز| محمد شهباز شریف نخست‌وزیر پاکستان روز سه‌شنبه طی سخنرانی خود در همایش سرمایه‌گذاری در بخش معادن پاکستان 2025 (PMIF25) اعلام کرد که اگر پاکستان بتواند ذخایر معدنی خود را که به گفته او "هزاران میلیارد دلار" ارزش دارند به‌درستی بهره‌برداری کند، این کشور قادر خواهد بود از نهادهای مالی جهانی مانند صندوق بین‌المللی پول (IMF) خداحافظی کند.

این همایش دو روزه که توسط دولت پاکستان میزبانی می‌شود، در مرکز کنوانسیون جناح در اسلام‌آباد آغاز به کار کرده است. هدف از این رویداد رونمایی از یک چارچوب یکپارچه برای ارتقای فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بخش معادن و مواد معدنی در چهار ایالت پاکستان از جمله کشمیر و گلگت-بلتستان است. در این همایش سطح بالا، حدود 300 نماینده خارجی حضور خواهند داشت.

نخست‌وزیر با تاکید بر ظرفیت‌های معدنی کشور گفت: «ما باید اطمینان حاصل کنیم که از این پس، هرگونه مجوزی که به سرمایه‌گذاران داده می‌شود، نباید اجازه دهد مواد خام از پاکستان صادر شود.» وی افزود: «از امروز، باید یک سیاست یکپارچه در پیش گرفته شود که در آن مواد خام استخراج‌شده، به صنایع پایین‌دستی منتقل شده، به محصولات نهایی تبدیل و سپس صادر شوند.»

وی تأکید کرد که اینگونه توافق‌نامه‌ها باید شامل انتقال فناوری به پاکستان طی مدت مشخصی باشند و اصل اساسی مشارکت با سرمایه‌گذاران باید ایجاد منافع متقابل برای طرفین باشد.

شهباز شریف خاطرنشان کرد: «این موضوع دیگر محرمانه نیست. به‌طور عمومی اعلام شده که این ذخایر هزاران میلیارد دلار ارزش دارند. اگر بتوانیم این منابع عظیم را استخراج کنیم، پاکستان قادر خواهد بود از نهادهایی مانند IMF خداحافظی کند و خود را از کوه بدهی‌هایی که هزینه گزافی برایمان دارد، رها سازد.»

وی همچنین خواستار همکاری کامل میان دولت‌های فدرال و ایالتی، نهادها و ارتش شد و گفت: «اگر بتوانیم هماهنگ عمل کنیم، در مدت کوتاهی قادر خواهیم بود مسیر توسعه را تغییر دهیم.»

 

سخنان معاون نخست‌وزیر دار
اسحاق دار معاون نخست‌وزیر و وزیرامورخارجه نیز در سخنرانی افتتاحیه خود اظهار داشت که پاکستان با موقعیت راهبردی خود، آماده است تا به یک قدرت جهانی در حوزه معدن تبدیل شود. وی با اشاره به ذخایر عظیمی چون ریکو‌دیک، افزود که کشور دارای منابع گسترده‌ای از عناصر نادر خاکی، مواد معدنی صنعتی، مواد غیر فلزی و سنگ‌های قیمتی از جمله «پریدوت/زبرجد» و «زمرد» است.

اسحاق دار افزود: «با وجود این پتانسیل معدنی بکر، دالان منابع پاکستان می‌تواند زنجیره تأمین جهانی را دگرگون کرده و سرمایه‌گذاری خارجی را جذب کند.» وی تاکید کرد که دولت با اصلاحات سیاستی و برنامه‌های سرمایه‌گذار‌محور، توسعه راهبردی بخش معادن را در اولویت قرار داده و زمینه‌ای برای ایجاد یک اکوسیستم قوی فراهم کرده است.

او ادامه داد: «این همایش بستری منحصربه‌فرد برای ذی‌نفعان، شرکا و کشورهای دوست فراهم می‌کند تا افق‌های جدیدی را کاوش کرده و مشارکت‌های سودمند دوجانبه ایجاد کنند.»

 

اظهارات وزیر بازرگانی
جام کمال خان وزیر بازرگانی، نیز در نشست تخصصی همایش گفت: «پاکستان مقصد اصلی سرمایه‌گذاری در بخش معادن است.» او افزود: «منابع ما آن‌قدر گسترده‌اند که بدون شک توجه شرکت‌های داخلی و خارجی را به خود جلب خواهند کرد.»

 

حضور بین‌المللی و چارچوب سیاستی جدید
علی پرویز ملک وزیر نفت، در یک نشست خبری که توسط روابط عمومی ارتش (ISPR) برگزار شده بود، اعلام کرد که در جریان این رویداد، چندین تفاهم‌نامه (MoU) و توافق‌نامه سرمایه‌گذاری به امضا خواهد رسید. به گفته وی، این همایش میزبان مقامات بلندپایه از کشورهای چین، ایالات متحده، عربستان سعودی، ترکیه و جمهوری آذربایجان خواهد بود.

وی افزود که هیئت آمریکایی شامل نمایندگانی از وزارت خارجه، سازمان زمین‌شناسی و بانک صادرات-واردات آمریکا (Exim Bank) خواهد بود و شرکت‌هایی از دانمارک، فنلاند، کنیا و انگلیس نیز در این رویداد شرکت می‌کنند. هدف از این حضور، معرفی ظرفیت‌های پاکستان در زمینه فلزات نادر خاکی و مواد معدنی ارزشمند، با تأکید بر استخراج مسئولانه و مبتنی بر اصول شرکتی است.

وزیر نفت گفت: «با وجود ظرفیت عظیم در کمربند تتیان، سهم بخش معادن در تولید ناخالص داخلی کشور کمتر از یک درصد است.» او افزود که حدود 2000 شرکت‌کننده در این همایش حضور خواهند داشت و رویداد تنها به گفت‌وگو محدود نمی‌شود، بلکه شامل امضای واقعی تفاهم‌نامه‌ها نیز خواهد بود.

وی اذعان کرد که بزرگ‌ترین مانع برای سرمایه‌گذاران خارجی، وجود قوانین، سیاست‌ها و نهادهای متعدد در سطح ملی، ایالتی و منطقه‌ای بود که شامل شش سیاست، هشت قانون و 36 نوع آیین‌نامه می‌شد. اکنون، با تلاش فراوان، چارچوبی هماهنگ تهیه شده که در این همایش رونمایی خواهد شد.

این چارچوب توسط یک شرکت بین‌المللی، با مشاوره یک شرکت آمریکایی و با استفاده از تجربیات موفق در اندونزی، قزاقستان و انگلیس، کلمبیا تهیه شده است. وی گفت: «چارچوب هماهنگ‌شده، حاوی مشوق‌های مالی قابل‌توجه برای جذب سرمایه‌گذاری خواهد بود.»

 

آموزش و مزایده پروژه‌ها
وزیر نفت اعلام کرده بود که در جریان این همایش، برنامه‌های آموزشی جدیدی نیز با همکاری شرکت‌های بین‌المللی کلید خواهد خورد و توافقاتی برای تأمین مالی و تجهیزات فنی به امضا خواهد رسید. همچنین چندین بلوک معدنی در نزدیکی بلوک ریکو‌دیک نیز برای مزایده عرضه خواهند شد.

وی در پاسخ به انتقادی مبنی بر اینکه دولت فدرال در حال تصاحب اختیارات ایالت‌ها در حوزه معادن است، گفت: «ما هیچ‌گونه منبع معدنی را تصرف نمی‌کنیم، بلکه تنها نقش تسهیل‌کننده را ایفا می‌کنیم. مالکیت، حق امتیاز و سایر مزایای مربوطه همچنان متعلق به ایالت‌ها باقی می‌ماند.» او افزود که این حرکت یک تلاش مشترک با هماهنگی مرکز و حمایت نیروهای مسلح است تا کشور را به سمت توسعه سوق دهد.

به گفته او، وزرای ارشد ایالت‌های سند، بلوچستان و پنجاب به این رویداد دعوت شده‌اند و در آن حضور خواهند داشت، در حالی که وزیر ارشد خیبر پختون خوا به دلیل مشغله شخصی، مشاور مالی خود مزمل اسلم را برای نمایندگی اعزام کرده است.

نظر به اینکه بخش اعظم منابع کمربند تتیان در ایالت بلوچستان قرار دارد، تعداد قابل‌توجهی از شخصیت‌ها و دانشجویان این ایالت نیز در این همایش حضور خواهند داشت تا استخراج معادن با در نظر گرفتن ملاحظات زیست‌محیطی و منافع جوامع محلی را ترویج دهند.

 

ریکو‌دیک، بزرگ‌ترین پروژه توسعه‌نیافته جهان
احمد حیات لک مدیرعامل شرکت برگزارکننده (شرکت توسعه نفت و گاز ـ OGDCL ) نیز اعلام کرد که همایش معدنی از این پس به یک رویداد سالانه تبدیل خواهد شد و امسال، شاهد آغاز رسمی مطالعات امکان‌سنجی در پروژه چند میلیارد دلاری ریکو‌دیک خواهیم بود.

وی گفت این پروژه که به گفته او در حال حاضر بزرگ‌ترین معدن توسعه‌نیافته جهان است، دریچه‌ای برای سرمایه‌گذاری‌های بین‌المللی در مناطق اطراف ریکو‌دیک نیز خواهد گشود.

ارسال نظر

 
1