
اسلام آباد: به گزارش راز نیوز| در پی افزایش تعرفههای وارداتی آمریکا و تلاش کشورها برای کاهش فشار ناشی از آن، منابع مطلع دولتی و صنعتی در پاکستان اعلام کردند که این کشور برای نخستین بار احتمال واردات نفت خام از ایالات متحده را بررسی میکند.
یک منبع دولتی که مستقیماً در تهیه پیشنهاد خرید نفت خام آمریکا برای نخستوزیر پاکستان نقش دارد، گفت: «این یکی از گزینههایی است که پیش از اعزام هیأتی به آمریکا برای گفتوگو درباره تعرفهها در حال بررسی است. این موضوع بهطور جدی در دستور کار قرار دارد و ما در حال بررسی ساختار و فرصتهای ممکن هستیم، اما تصویب نهایی آن منوط به تأیید نخستوزیر است.»
دولت آمریکا به رهبری دونالد ترامپ، تعرفهای پایه 10 درصدی بر همه واردات وضع کرده و بر کشورهای متعدد، از جمله پاکستان، تعرفههای بالاتری نیز اعمال کرده است. پاکستان به دلیل داشتن مازاد تجاری حدود سه میلیارد دلاری با ایالات متحده، مشمول تعرفه 29 درصدی شده است. با این حال، این تصمیم فعلاً به مدت 90 روز به حالت تعلیق درآمده است.
در همین زمینه، یک مقام ارشد پالایشگاهی نیز به خبرگزاری رویترز گفته است: «هدف این است که نفت خامی معادل واردات کنونی پاکستان از نفت و محصولات پالایششده از آمریکا خریداری شود، یعنی رقمی در حدود یک میلیارد دلار.»
منابع آگاه، که خواستار عدم افشای نام خود شدهاند، تأکید کردهاند که این طرح هنوز در مراحل اولیه است و وزارت نفت پاکستان نیز تاکنون واکنشی رسمی به این موضوع نشان نداده است.
بر اساس دادههای شرکت تحلیل بازار Kpler، پاکستان در سال 2024 روزانه حدود 137 هزار بشکه نفت خام وارد کرده که عمدتاً از نوع سبک و از کشورهای خاورمیانه بهویژه عربستان سعودی و امارات متحده عربی بوده است. طبق گزارش بانک مرکزی پاکستان، ارزش واردات نفت این کشور در سال 2024 بالغ بر 5.1 میلیارد دلار بوده است.
شایان ذکر است که عربستان سعودی در ماه فوریه از طریق صندوق توسعه سعودی (SFD)، تسهیلاتی به ارزش 1.2 میلیارد دلار برای واردات محصولات نفتی طی یک سال به پاکستان اختصاص داد. از سال 2019 تاکنون، این صندوق حدود 6.7 میلیارد دلار برای واردات نفت به پاکستان اختصاص داده است.
پیش از اعلام توقف موقت تعرفهها از سوی ترامپ در هفته گذشته، دولت پاکستان از اعزام هیأتی به آمریکا برای مذاکره درباره تعرفههای جدید خبر داده بود.
در سطح جهانی نیز سایر واردکنندگان بزرگ انرژی برای کاهش مازاد تجاری خود با آمریکا به دنبال افزایش خرید انرژی از این کشور هستند. بهعنوان نمونه، شرکت دولتی گاز هند (GAIL India Ltd.) جمعه گذشته فراخوانی برای خرید 26 درصد از سهام یک پروژه گاز طبیعی مایعشده (LNG) در آمریکا صادر کرد. همچنین ژاپن، کرهجنوبی و تایوان مذاکراتی برای مشارکت در پروژه LNG ایالت آلاسکا انجام دادهاند.