
کابل: به گزارش راز نیوز | در تحولی نگرانکننده و بیانگر تشدید تنشها میان اسلامآباد و کابل، نخستوزیر حکومت طالبان در واکنشی تند، برخورد پاکستان با مهاجران افغان را "غیرانسانی، غیراسلامی و مغایر با تمامی اصول بینالمللی" توصیف کرد و از سیاستهای دولت پاکستان در قبال مهاجران به شدت انتقاد نمود.
این در حالی است که دولت پاکستان، با وجود تحمل دههها بار سنگین مهاجرت، بدون کمترین حمایت کافی بینالمللی، اقدام به بازگرداندن هزاران مهاجر غیرقانونی افغان کرده است؛ اما بهجای قدردانی از پاکستان به دلیل میزبانی از مهاجران، دولت طالبان دست به تهدید صریح امنیت ملی این کشور زده است.
در پی نشست شورای وزرای طالبان، محمد حسن آخوند اظهار داشت: «هر اندازه که پاکستان بر مهاجران افغان ظلم روا دارد، به همان اندازه، استقبال گرمتری از گروه تروریستی تحریک طالبان پاکستان (TTP) و گروههای آزادی خواه بلوچ در افغانستان صورت خواهد گرفت. افغانها توهین به تاریخ خود را هرگز فراموش نمیکنند.»
او در ادامه با اشارهای صریح و تهدیدآمیز به اظهارات خواجه آصف وزیر دفاع پاکستان افزود: «سخنان او را بر دیوار نوشتهایم؛ بگذارید افغانها بازگردند، آنگاه چالش واقعی برای پاکستان آغاز خواهد شد. تا وقتی مهاجران افغان در پاکستان بودند، دست ما بسته بود، اکنون دست ما باز است.»
این تهدیدهای صریح در حالی بیان میشود که روند بازگرداندن مهاجران فاقد مدارک قانونی از ایالت خیبرپختونخوا همچنان ادامه دارد. تنها در یک روز، 1698 نفر از دارندگان کارت شهروندی افغان و 3268 مهاجر غیرقانونی، از طریق گذرگاه مرزی طورخم به افغانستان بازگردانده شدهاند. از آغاز ماه آوریل تاکنون، بیش از 3000 دارنده کارت شهروندی افغان به کشورشان بازگشتهاند.
بر اساس آمار رسمی، از سپتامبر 2023 تاکنون، نزدیک به 485 هزار مهاجر غیرقانونی از پاکستان به افغانستان منتقل شدهاند.
لازم به ذکر است که تا پایان ماه مارس 2025، بازگشت دارندگان کارت شهروندی افغان به صورت داوطلبانه صورت میگرفت، اما از ابتدای آوریل، این روند به صورت سازمانیافته و از طریق اردوگاههای موقت، ادامه خواهد یافت.
در همین حال، کارشناسان سازمان ملل متحد از دولت پاکستان خواستهاند تا از اخراج اجباری مهاجران افغان، بهویژه از اسلامآباد و راولپندی، خودداری کند. با این وجود، اقدامات دولت پاکستان در راستای حفظ امنیت داخلی و اجرای قانون صورت میگیرد.
این وضعیت، بهوضوح گویای تغییر فاز تعامل میان دو کشور است؛ از همکاری و همزیستی به سوی تهدید و تنش؛ در شرایطی که پاکستان دههها میزبان میلیونها افغان بوده و از منابع داخلی خود برای اسکان، آموزش و بهداشت آنها هزینه کرده است، اکنون با گستاخی سیاسی و تهدید به حمایت از گروههای تروریستی مواجه شده است.
این روند، اگر با عقلانیت مهار نشود، میتواند منطقه را در آستانه بحران جدید امنیتی قرار دهد؛ بحرانی که ریشه در ناسپاسی به جای همدلی دارد.