
نیویورک: به گزارش راز نیوز | جو ویلسون نماینده کنگره آمریکا روز سهشنبه اعلام کرد که لایحهای را برای اعمال تحریم علیه ژنرال عاصم منیر فرمانده ارتش پاکستان به دلیل "تضعیف دموکراسی" و "سرکوب مخالفان سیاسی" از جمله عمران خان نخستوزیر سابق این کشور معرفی کرده است.
ویلسون که از مدتها پیش در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) خواستار آزادی عمران خان شده بود، در ماه فوریه اعلام کرد که در حال نهاییسازی "قانون دموکراسی پاکستان" است.
این لایحه، دولت آمریکا را ملزم میکند که ظرف 30 روز، تحریمهایی را علیه فرمانده ارتش پاکستان بررسی کرده و تمامی مقامات نظامی و دولتی این کشور و خانوادههایشان را مورد بررسی قرار دهد.
جزئیات لایحه تحریمی و پیامدهای آن
این لایحه خواستار تحریم فرمانده ارتش پاکستان در مدت 180 روز تحت "قانون جهانی ماگنیتسکی برای پاسخگویی به نقض حقوق بشر" است. طبق این قانون، افراد ناقض حقوق بشر از ورود به ایالات متحده و دریافت ویزای آمریکا محروم خواهند شد.
این لایحه، ژنرال عاصم منیر را متهم میکند که آگاهانه در "سرکوب و زندانی کردن ناعادلانه مخالفان سیاسی" نقش داشته است و خواستار شناسایی و تحریم دیگر افراد کلیدی مرتبط با این سرکوب است.
طبق گزارش وبسایت خبری "هیل"، این لایحه همچنین به رئیسجمهور آمریکا اختیار میدهد که تحریمها را لغو کند، مشروط بر اینکه: حکومت نظامی در پاکستان پایان یابد و حکومت قانون و دموکراسی غیرنظامی برقرار شود و تمامی زندانیان سیاسی که ناعادلانه بازداشت شدهاند، آزاد شوند.
تنشهای سیاسی در پاکستان و واکنشها
این اقدام در حالی انجام میشود که روابط میان ارتش پاکستان و حزب تحریک انصاف (PTI) به رهبری عمران خان به شدت متشنج است. عمران خان که از سال 2023 در زندان به سر میبرد، با اتهاماتی از جمله فساد و خیانت مواجه است، اما وی این اتهامات را سیاسی و ساخته ارتش پاکستان برای سرکوب او میداند.
ارتش پاکستان این ادعاها را رد کرده و مدعی است که در سیاستهای داخلی مداخله نمیکند. با این حال، نهادهای بینالمللی حقوق بشری نیز در سالهای اخیر نسبت به افزایش سرکوب سیاسی، بهویژه علیه حامیان عمران خان، ابراز نگرانی کردهاند.
بحران میان ارتش و حزب تحریک انصاف پس از نهم مه 2023 تشدید شد؛ زمانی که بازداشت کوتاهمدت عمران خان، اعتراضات سراسری و حملاتی به ساختمانهای نظامی را در پی داشت.
دولت پاکستان مدعی است که طرفداران حزب تحریک انصاف در این اعتراضات به نیروهای امنیتی حمله کرده و چهار سرباز کشته شدند، اما این حزب اتهامات را رد کرده و مدعی است که حامیانش هدف خشونتهای دولتی قرار گرفتهاند.
واکنش جو ویلسون و آینده روابط واشنگتن – اسلامآباد
جو ویلسون، که یکی از منتقدان سرسخت سیاستهای نظامی پاکستان است، بار دیگر تأکید کرد که عمران خان یک "زندانی سیاسی" است و مستقیماً ارتش را مسئول "بازداشت ناعادلانه" او دانست.
وی اعلام کرد که نامهای به کاخ سفید نوشته و از رئیسجمهور آمریکا خواسته تا از طریق اعمال فشار، از جمله تحریمهای ویزایی، ارتش پاکستان را وادار به بازگرداندن دموکراسی و آزادی عمران خان کند.
این اقدام کنگره آمریکا میتواند به تشدید تنشهای دیپلماتیک میان واشنگتن و اسلامآباد منجر شود، بهویژه در شرایطی که پاکستان یکی از شرکای استراتژیک آمریکا در منطقه محسوب میشود. از سوی دیگر، تصویب نهایی این لایحه میتواند فشارهای بینالمللی بر ارتش پاکستان را افزایش داده و وضعیت سیاسی داخلی این کشور را بیش از پیش ملتهب کند.