خبر فوری

 
تحول احتمالی در موضع طالبان در قبال TTP؛ پاکستان از گام‌های عملی کابل استقبال کرد
کد خبر :144982099

13:04 1404/01/29


برچسب ها : اسلام آباد, پاکستان و افغانستان, پاکستان و طالبان, تحریک طالبان پاکستان, تروریست, تروریسم, روابط دو جانبه, محمد صادق, مذاکرات, نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان, هیئت پاکستان, کابل,

در نخستین نشست کمیته مشترک هماهنگی پاکستان و افغانستان پس از 15 ماه، اسلام‌آباد نسبت به تغییر رویکرد طالبان در قبال گروه‌های تروریستی ابراز امیدواری کرد.


کابل: به گزارش راز نیوز| پاکستان انتظار دارد رویکرد حکومت طالبان افغانستان نسبت به گروه ممنوعه تحریک طالبان پاکستان (TTP) و سایر گروه‌های افراطی دستخوش «تغییری عمده» شود. این موضع پس از آن اعلام شد که مقامات کابل روز چهارشنبه هیأتی از پاکستان را درباره «گام‌های عملی» اتخاذشده برای پاسخ به نگرانی‌های امنیتی اسلام‌آباد توجیه کردند.

نخستین نشست کمیته مشترک هماهنگی پاکستان و افغانستان (JCC) پس از 15 ماه وقفه در کابل برگزار شد. این نشست در شرایطی صورت گرفت که روابط دو کشور بر سر موضوع فعالیت‌های TTP دچار تنش شده بود.

هیات پاکستانی به ریاست محمد صادق نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان، و هیات افغانستانی به سرپرستی ملا قیوم ذاکر معاون وزیر دفاع طالبان، در مذاکرات حضور داشتند. جمعی از مقامات ارشد نظامی و امنیتی دو طرف نیز در این گفت‌وگوها شرکت کردند.

منابع آگاه از مذاکرات غیرعلنی کابل به روزنامه اکسپرس تریبیون گفتند که طرف پاکستانی به‌طور مفصل درباره مجموعه‌ای از اقدامات طالبان برای مقابله با پناهگاه‌های تروریستی در خاک افغانستان توجیه شده است.

این منابع جزئیات این اقدامات را فاش نکردند، اما برای نخستین بار اعضای هیأت پاکستانی احساس کردند که حکومت طالبان در قبال این موضوع «جدیت» نشان داده است. به گفته یک مقام دولتی که نخواست نامش فاش شود: «همه اعضای هیأت تغییر در موضع طالبان نسبت به TTP را احساس کردند.»

تروریسم فرامرزی همچنان در کانون تنش‌ها میان پاکستان و افغانستان قرار دارد. پیش‌تر، دولت موقت طالبان یا از رسیدگی به نگرانی‌های امنیتی اسلام‌آباد خودداری می‌کرد یا گام‌های اتخاذشده را ناکافی می‌دانستند. اما این‌بار، به باور هیأت پاکستانی، اقدامات انجام‌شده «مثبت» ارزیابی شده است.

یکی از مقامات افزود: «باید دید که این اقدامات در روزهای آینده چه نتیجه‌ای می‌دهد. دست‌کم این‌بار طالبان جدیت نشان داده‌اند.»

پس از بازگشت از کابل، محمد صادق نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان، در پیامی کوتاه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «پس از وقفه‌ای 15 ماهه، هفتمین نشست کمیته مشترک هماهنگی در کابل برگزار شد—سازوکاری حیاتی برای بررسی مسائل حساس و راهبردی.» وی افزود: «تعامل مستمر و منظم از طریق این‌گونه سازوکارها برای کاهش تنش، رفع سوءتفاهم و تقویت درک متقابل در روابط دوجانبه ضروری است.»

منابع همچنین گزارش دادند که دو طرف توافق کردند از مواضع تند رسانه‌ای علیه یکدیگر خودداری کنند و از استفاده از تریبون‌های عمومی برای مقصر جلوه دادن طرف مقابل بپرهیزند.

در پاسخ به این پرسش که چه عاملی موجب تغییر در رویکرد طالبان شده است، یکی از منابع این تحول را ناشی از وضعیت اقتصادی بی‌ثبات افغانستان، تعلیق کمک‌های مالی آمریکا و فشارهای سیاسی-امنیتی پاکستان دانست.

با توجه به وقفه طولانی در برگزاری نشست JCC، فهرست گسترده‌ای از موضوعات در دستور کار دو طرف قرار داشت و تصمیم گرفته شد گفت‌وگوها ادامه یابد.

همزمان با سفر هیأت پاکستانی به کابل، یک هیأت 16 نفره بلندپایه از افغانستان به سرپرستی نورالدین عزیزی وزیر تجارت طالبان، برای سفری سه‌روزه وارد اسلام‌آباد شد. طبق بیانیه وزارت بازرگانی پاکستان، 9 تن از اعضای این هیأت از طریق گذرگاه مرزی تورخم و 7 تن دیگر با پرواز هوایی به پایتخت پاکستان رسیدند.

هدف این سفر، رفع موانع در مسیر گسترش تجارت دوجانبه از جمله تمدید توافق‌نامه ترانزیت تجاری پاکستان و افغانستان عنوان شده است. همچنین، این هیأت شامل معاون وزیر امور مهاجران طالبان نیز می‌شود که قرار است درباره روند تخلیه مهاجران افغانستانی با مقامات ارشد پاکستان گفت‌وگو کند.

شایان ذکر است هیئت پاکستانی در جریان این سفر، با امیر خان متقی وزیر امور خارجه دولت موقت طالبان نیز دیدار و گفتگو کرد.

در بیانیه وزارت خارجه افغانستان آمده است که امیر متقی وزیر امور خارجه تاکید کرد که دو کشور باید مسائل خود را از طریق گفت وگو در فضای اعتماد حل کنند و از هرگونه اقدام و اظهاراتی که موجب رنجش و تحریک مردم می شود، خودداری کنند.

در این بیانیه آمده است: وزیر امور خارجه در مورد وضعیت کنونی روابط افغانستان و پاکستان و تعدادی از مسائل بین دو کشور به ویژه اخراج اجباری اخیر مهاجران افغان به طور مفصل صحبت کرد.

ارسال نظر

 
1