
اسلام آباد: به گزارش راز نیوز| کابینه دولت پاکستان روز سهشنبه طی جلسهای رسمی به پیشنهاد نخستوزیر «شهباز شریف»، ارتقای فرمانده کل ارتش این کشور، ژنرال سید عاصم منیر، به مقام «فیلد مارشال» را تصویب کرد.
این ارتقا در پی درگیری کوتاه اما بسیار شدید چهارروزه میان پاکستان و هند صورت گرفت که در آن دو کشور همسایه جنوب آسیا تا آستانه جنگی تمامعیار پیش رفتند.
در جریان این درگیریها که از اوایل ماه مه آغاز شد، دو طرف به تبادل موشکها و پهپادها روی آوردند و به اهداف نظامی یکدیگر حمله کردند. در نهایت، با میانجیگری دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، آتشبس در روز دهم مه اعلام شد و دو کشور دارای تسلیحات هستهای از لبه پرتگاه جنگ عقبنشینی کردند.
در پی این درگیری، اسلامآباد و دهلینو هر دو مدعی پیروزی شدند. اما دولت پاکستان این تنشها را مستقیماً با تصمیم به ارتقای عاصم منیر مرتبط دانسته و آن را پاسخی به رهبری موفق ارتش در این نبرد عنوان کرده است.
در بیانیه دفتر نخستوزیر پاکستان آمده است: «در تقدیر از رهبری نظامی درخشان، شجاعت و دلاوری، حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی پاکستان و دفاع قهرمانانه در برابر دشمن، کابینه با پیشنهاد نخستوزیر برای ارتقای ژنرال سید عاصم منیر به رتبه فیلد مارشال موافقت کرد.»
بهموازات این تصمیم، کابینه همچنین با تمدید دومین دوره فرماندهی هوابرد نیز موافقت کرد و حضور «ظهیر احمد بابر سدهو» فرمانده نیروی هوایی پاکستان، را برای دورهای دیگر در رأس این نیرو تمدید نمود.
«طلال چودھری» وزیر مشاور در امور داخلی، در گفتوگو با شبکه الجزیره گفت که این ارتقا به دلیل رهبری برجسته ژنرال عاصم منیر در دو جبهه همزمان صورت گرفت: مقابله با تروریسم در مرزهای غربی و مواجهه با ارتش هند در شرق.
وی افزود: «در حالی که ارتش پاکستان همزمان با تهدیدات داخلی و خارجی درگیر بود، تحت فرماندهی عاصم منیر، با موفقیت از این چالشها عبور کرد و پیروزی روشنی حاصل شد.»
در واکنش به این ارتقا، ژنرال عاصم منیر در بیانیهای که از سوی اداره روابط عمومی ارتش (ISPR) منتشر شد، ضمن ابراز تواضع، این افتخار را به «ملت، نیروهای مسلح پاکستان، بهویژه شهدای نظامی و غیرنظامی و کهنهسربازان» تقدیم کرد.
از منظر ساختاری، مقام فیلد مارشال در ارتش پاکستان عنوانی نمادین و افتخاری محسوب میشود که فاقد اختیارات عملیاتی مستقیم است.
این رتبه نادر تاکنون تنها به یک افسر دیگر ارتش پاکستان یعنی ژنرال ایوب خان، اعطا شده است. ایوبخان که در سال 1951 فرمانده ارتش شد، پس از کودتای 1958 قدرت را در دست گرفت و سال بعد خود را به مقام فیلد مارشالی ارتقا داد.
کارشناسان نظامی میگویند فیلد مارشال دارای عصای مخصوص و نشان اختصاصی است و بر خلاف دیگر درجات، لازم نیست در برابر سلام نظامی پاسخ دهد؛ بلکه صرفاً با تکاندادن عصای خود آن را پاسخ میدهد. همچنین، این رتبه مادامالعمر است.
از منظر سیاسی، تحلیلگران معتقدند این ارتقا علاوه بر جنبههای تشریفاتی، نشاندهنده محاسبات سیاسی پیچیده میان دولت غیرنظامی و حاکمیت نظامی است.
«سیریل المیدا» تحلیلگر سیاسی پاکستانی، گفته است: «این تصمیم تلاشی از سوی شهباز شریف برای تضمین بقای سیاسی خود و حفظ رابطه مثبت با فرمانده ارتش است.»
وی افزود: «با ارتقای عاصم منیر، نخستوزیر عملاً نشان داده که هیچ تهدیدی برای ارتش نیست و نیازی به تغییر او وجود ندارد.»
شهباز شریف نخستینبار در آوریل 2022 میلادی، پس از برکناری عمران خان از طریق رأی عدم اعتماد، به قدرت رسید؛ اقدامی که خان آن را ناشی از توطئهای با مشارکت ارتش، ایالات متحده و رقبای سیاسی خود دانست؛ ادعایی که هم ارتش و هم آمریکا آن را رد کردند.
یک ژنرال بازنشسته دوستاره که نخواست نامش فاش شود، به الجزیره گفته است که ارتقای عاصم منیر ممکن است به تقویت بیشتر نفوذ ارتش در امور کشور منجر شود.
در همین راستا، «سحر خان» تحلیلگر امنیتی مستقر در واشنگتن، نیز هشدار داده است که قدرتگیری بیشتر ارتش، میتواند آسیب جدیتری به دموکراسی از پیش آسیبدیده پاکستان وارد کند.
با این حال، «طلال چودھری» در پاسخ به این انتقادات اظهار داشت که این تصمیم صرفاً پاسخی به پیروزی نظامی ارتش بوده است و ارتباطی به دخالت نظامیان در سیاست داخلی ندارد.
وی گفت: «برخی از افراد همه چیز را سیاسی میکنند و به نفع خود استفاده میبرند. ما درگیر جنگ بودیم و پیروز شدیم.»
وی در پایان افزود: «ارتش پاکستان تحت فرماندهی عاصم منیر نشان داد که تا چه اندازه توانمند است و وظایف خود را بهخوبی انجام میدهد.»